Waarom vluchten bestuurders na een verkeersongeval?
Bij verkeersongevallen waarbij mensen slachtoffer zijn en mensen instinctief reageren, komt vluchten vaak voor. “Iemand raakt dan na het ongeluk in shock, omdat hij beseft wat er is gebeurd. Het lijkt dan een adequate reactie om ervandoor te gaan. Vaak komen deze mensen wel tot bezinning, en melden ze zich alsnog bij de politie.
Het kan gebeuren dat een bestuurder door het ongeluk volledig in stresstoestand komt te verkeren. Deze persoon dan niet meer helder nadenken of fatsoenlijk functioneren. Pas uren later, als hij weer tot bezinning komt, komt het besef dat hij iets vreselijks heeft gedaan. Dit betekent nog niet dat die persoon per definitie een crimineel of een slecht mens is als die op de vlucht slaat. Ook betekent dit niet dat die persoon iets te verbergen had.
De bestuurder kan kan na een aanrijding in blinde paniek en onder grote stress zijn gevlucht. Een aanrijding kan, zeker als het gaat om een aanrijding met slachtoffers, een grote impact hebben op een bestuurder. De een gaat daar beter mee om dan de ander. Er zijn mensen die direct in actie komen en gaan helpen, er zijn mensen die geheel bevriezen en niets meer kunnen doen, en er zijn mensen die in zo’n situatie op de vlucht slaan. Het gaat om een primitief onderdeel van het brein dat dan in werking treed; wanneer stress optreedt is vaak de eerste natuurlijke reactie van mens en dier om te vluchten. Later komt pas de bezinning. Wanneer men dan later last krijgt van het geweten en wanneer de stress wat minder is, komt vanzelf het besef dat ze naar de politie moeten.
Het is zeker niet goed te praten wat een vluchtende verdachte doet, maar het is wel een hele primitieve reactie van de mens op een stressvolle situatie. De buitenwereld oordeelt in zo’n situatie al snel en veroordeelt bij voorbaat de vluchtende verdachte, maar dat is natuurlijk niet altijd terecht. Ook de verdachte heeft het verkeersongeval natuurlijk niet gewild en ook hij zal zeer ontdaan en emotioneel zijn door wat hij heeft gedaan. Zo’n verdachte kan er zelf ook helemaal doorheen zitten.
Een verkeersongeval kent vaak alleen maar slachtoffers; niet alleen de personen bij wie het verkeersongeval is overkomen, maar ook een verdachte is slachtoffer van de hele situatie.
Zie ook:
- Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen “Doorrijden na een ongeluk”
- Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen: “Het is dan een impulsreactie, die min of meer voortkomt uit onze drang om te overleven. Het lichaam raakt in een staat van stress en daarop volgt ‘vluchtgedrag’. In het Duits heet het doorrijden na een ongeval ook ‘Unfallflucht.”