nelheidsmeting verricht met niet-geijkte boordsnelheidsmeter. Afwijking daarvan is later bepaald met geijkte lasergun.
Geplaatst op: 17 maart 2025We zien het helaas steeds vaker. Een snelheidsmeting met een boordsnelheidsmeter, die later niet geijkt blijkt te zijn. Verwacht zou worden dat de snelheidsmeting dan niet volgens de regels is verlopen en dat er dan geen straf opgelegd kan worden. Helaas werkt het niet altijd zo. De politie lost deze fout vaak op door vervolgens met behulp van een geijkte lasergun de afwijking van de boordsnelheidsmeter te bepalen. Deze wijze van ‘herijking’ wordt door het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden toegestaan, zoals volgt uit de uitspraak van 29 september 2021, ECLI:NL:GHARL:2021:9407.
Lees meer >
IJktabel verplicht bij boordsnelheidsmeting
Geplaatst op: 22 mei 2024Als er een snelheidsmeting is gedaan via de boordsnelheidsmeter is het verplicht dat een ijktabel in het dossier van de rechter zit. Als dat niet het geval, moet vrijspraak volgen bij een betwisting van de snelheidsmeting. Dat volgt uit de uitspraak van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden van 14 mei 2024, ECLI:NL:GHARL:2024:3325.
Lees meer >
Betwisting snelheidsovertreding trajectcontrole
Geplaatst op: 08 november 2023In ECLI:NL:GHARL:2020:487 heeft het Hof Arnhem bepaald dat bij een betwisting van de snelheidsoverschrijding de tijdsduur als ook de trajectlengte in het pv moeten worden genoemd. I.c. ontbreekt de tijdsduur. Daarnaast ontbreekt een beschrijving bij welke hectometerpaal de meting is gestart en geëindigd (ECLI:NL:GHARL:2017:11111).
Lees meer >
Schouwrapport vereist bij verweer dat bebording niet (juist) is geplaatst
Geplaatst op: 08 november 2023Volgens standaardjurisprudentie van het Hof Arnhem (ECLI:NL:GHARL:2020:1803) dient bij betwisting van de bebording uit een schouwrapport te blijken dat deze juist is geplaatst. Onvoldoende lijkt een foto van Google Maps te zijn (ECLI:NL:GHARL:2021:4473). Ook dient uit het schouwrapport te blijken of een verbalisant de bebording heeft geschouwd (ECLI:NL:GHARL:2022:3845)
Lees meer >
Boetes vanwege een valse of gestolen kentekenplaat
Geplaatst op: 30 september 2023Heeft u een boete gekregen of bent u gedagvaard vanwege een valse kentekenplaat, dan moet u hiertegen altijd zelf in actie komen. U moet hiertegen zelf verweer voeren. Het is dus niet verstandig om niet te reageren.
In Nederland gaan we uit van de kentekenaansprakelijkheid. In beginsel is de kentekenhouder aansprakelijk. Ook als de bestuurder onbekend is.
Er is echter een belangrijke uitzondering vermeld in artikel 181 lid 2 sub b en lid 3 sub d WVW. Daarin is geregeld dat de kentekenaansprakelijkheid bij boetes (o.a. vanwege snelheidsovertredingen) niet geldt, indien de kentekenhouder niet heeft kunnen vaststellen wie de bestuurder was en hem daarvan redelijkerwijs geen verwijt kan worden gemaakt. Dat is onder meer aan de orde als een ander valselijk gebruik maakt van andermans kenteken.