• Eerlijke inschatting
  • Enkel ervaren verkeersstrafrechtadvocaten
  • Snelle werkwijze
  • Voordeligste tarief

OM-zitting: Telefonisch horen CVOM bij snelheidsovertredingen en rijden onder invloed

Vanwege de coronamaatregelen heeft het CVOM per 1 juli 2020 het telefonisch horen ingevoerd in het kader van de OM-zittingen bij snelheidsovertredingen en rijden onder invloed.

Telefonisch horen

Wat houdt dat telefonisch horen nu feitelijk in. Eigenlijk is het heel simpel.
U ontvangt een brief van het CVOM waarin u wordt gevraagd om uw telefoonnummer door te geven. Dit moet u zo snel mogelijk na ontvangst van de brief doen, maar in ieder geval binnen de aangeven termijn. De officier van justitie belt  u dan op de in de brief aangegeven datum en tussen de aangegeven tijdstippen. De officier van justitie bespreekt de zaak met u. Ook bespreekt de officier van justitie uw persoonlijke omstandigheden. Aan het eind van het gesprek, vertelt de officier van justitie welke straf hij u wil opleggen. De officier van justitie noteert wat u zegt. Na het gesprek wordt een verslag gemaakt. Dat verslag wordt opgenomen in uw dossier.

Voor- en nadelen telefonisch horen

Het telefonisch horen verloopt eigenlijk op dezelfde wijze als een normale OM-zitting, zoals die voorheen bestond, met het enige verschil dat u nu gebeld wordt en geen visueel contact heeft met de officier van justitie. Dat heeft voor- en nadelen.Het voordeel van telefonisch horen is dat u beter in staat bent om het gesprek voor te bereiden en dat u tijdens het gesprek een spiekbriefje bij de hand kunt hebben zodat u zeker weet dat u de goede antwoorden geeft. Het nadeel van het telefonisch horen is dat de officier in ieder geval visueel geen emotie kan waarnemen. Als u bijvoorbeeld erg spijt heeft van wat er gebeurd is, kunt u het alleen maar zeggen. De officier kan niet aan u zien of het oprecht is.

Verloop telefonische OM-zitting

De hoorzitting verloopt namelijk volgens een vast stramien.

  1. De officier van justitie zal zichzelf eerst voorstellen en zal daarna uw personalia doornemen. Ook wordt u gevraagd om uw legitimatiebewijs bij de hand te hebben. U zal waarschijnlijk gevraagd worden om het nummer van uw identiteitsbewijs of BSN door te geven.
  2. Daarna zal de officier uitleggen waarvan u wordt verdacht en aangeven dat u niet verplicht bent om te antwoorden op zijn vragen. De officier is verplicht om u dit mee te delen.
  3. Vervolgens zal de officier met u gaan bespreken waar u van wordt verdacht
  4. Daarna gaat de officier uw persoonlijke situatie met u bespreken. Hierbij zal hij kijken of u het rijbewijs nodig hebt voor uw werk en of u een geldboete kunt betalen.
  5. Vervolgens krijg ik het woord om te zeggen wat we van de zaak vinden en welke straf opgelegd zou moeten worden.

Straffen bij OM-zitting

De straffen bij een OM-zitting kunnen oplopen tot een fikse geldboete van € 2.500,00 en een rijontzegging van 6 maanden. De straf wordt meestal bepaald op basis van de richtlijnen die het OM hanteert.
De richtlijnen die gelden voor rijden onder invloed beginnen vaak bij een rijontzegging van 4 maanden. Bij snelheidsovertredingen is dat 2 maanden.

Van belang is dat een OM-zitting eigenlijk alleen wordt bepaald als de officier van justitie de mogelijkheid heeft om een rijontzegging op te leggen. Als de straf alleen een geldboete zou betreffen, kan de officier namelijk gewoon een strafbeschikking (boete) sturen zonder dat hij u eerst daarover moet spraken in het kader van een OM-zitting. Het telefonisch horen in het kader van een OM-zitting is alleen wettelijk voorgeschreven als de officier een rijontzegging wil opleggen.

Advocaat nodig bij telefonisch horen?

Het is per persoon verschillend of die een advocaat nodig heeft voor zo’n telefonische hoorzitting van het CVOM. De een is mondiger dan de ander en is beter in staat om zijn belangen te verwoorden dan een ander.
Eigenlijk is het met name zo dat u moet afwegen hoe belangrijk het rijbewijs voor u is. Als u het rijbewijs echt hard nodig hebt voor uw werk, kan het verstandig zijn om u bij te laten staan door een gespecialiseerde advocaat. De advocaat kan u dan eerst het dossier opvragen en u daarna voorbereiden op de zitting, zodat u precies weet wat u wel en niet kunt verklaren tijdens het telefonisch horen. De advocaat zal ook tijdens het gesprek aanwezig zijn via een zogenaamde conference call. De officier van justitie belt dan zowel u als de advocaat voor de zitting. Tijdens de zitting kan de advocaat er dan voor zorgen dat alle verweren worden gevoerd en dat aan de officier van justitie duidelijk wordt gemaakt dat u niet zonder uw rijbewijs kunt. Met een advocaat aan uw zijde, vergroot u de kans op het terugkrijgen of behoud van het rijbewijs aanzienlijk.

Daarbij vallen de kosten van de advocaat ook mee. Omdat het gaat om een telefonische zitting, zit u niet met reiskosten van de advocaat. Wilt u meer informatie over de mogelijkheid van bijstand door een advocaat? Meld uw zaak dan geheel gratis en vrijblijvend bij ons aan.

 

< Terug naar Meer informatie rijden onder invloed
< Terug naar Meer informatie te hard rijden
Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden