Maagverkleining leidt tot hoger alcoholgehalte bij rijden onder invloed
Het is in de medische literatuur algemeen bekend dat een maagverkleining (operatieve verwijdering helft maag) de snelheid van alcoholresorptie verhoogt. Bij een normale maag wordt alcohol namelijk langer in de maag vastgehouden en komt de alcohol druppelsgewijs in de darm terecht; na een maagverkleining gaat alcohol veel sneller naar de darm waarna de alcohol (dus) veel sneller dan normaal in het bloed terecht komt.
Bovendien wordt door maagverkleining minder alcohol door het maagslijmvlies afgebroken (door het enzym alcoholdehydrogenase dan normaal gesproken het geval is: er is na maagverkleining namelijk minder maagslijmvlies.
‘In de uitspraak van het gerechtshof Amsterdam van 17 december 2019, ECLI:NL:GHAMS:2019:4598 lezen we dat het alcoholgehalte na een maagverkleining 2x zo hoog is bij eenzelfde alcoholinname.
Op de dag van het ongeval, om 19.30 uur, is bij de verdachte bloedonderzoek verricht. Hieruit is gebleken dat de verdachte tijdens het ongeval onder invloed van alcohol was. Het alcoholpercentage in zijn bloed was 0,95 mg/ml. Het geanalyseerde bloed is 2,5 uur na het incident afgenomen, waardoor blijkens het zich bij de stukken bevindende NFI-rapport de hoeveelheid alcohol in het bloed ten tijde van het incident nog 0,25 mg hoger kan zijn geweest. Volgens dat zelfde rapport is anderzijds aannemelijk dat de concentraties alcohol in bloed bij personen die een maagverkleining hebben ondergaan twee keer zo hoog zijn bij een zelfde alcoholinname, hetgeen betekent dat aannemelijk is dat de verdachte de helft aan alcohol heeft geconsumeerd die past bij de bij hem gemeten hoeveelheid alcohol in het bloed. In het NFI rapport wordt geschat dat de verdachte twee standaardeenheden alcohol heeft geconsumeerd/’
< Terug naar Meer informatie rijden onder invloed