Doorrijden na aanrijding / ongeval / ongeluk
Het doorrijden na een aanrijding, ongeval of ongeluk is strafbaar gesteld in art. 7 WVW. Het gaat hierbij niet alleen om een ongeluk waarbij een ander letsel heeft opgelopen, maar ook om een aanrijding met (slechts) materiële schade. Ook dat is strafbaar. Zelfs het doorrijden na het raken van een paaltje is strafbaar indien dat paaltje door de aanrijding beschadigd is geraakt. Voor de vraag wat u moet doen wanneer u bent doorgereden na een aanrijding, is het altijd van belang om goed te weten in welke fase u zit en welke verweren mogelijk zijn. Onze advocaten kunnen u hierover verder adviseren.
Fase 1: Melden kort na aanrijding
Indien er nog geen 12 uren zijn verstreken na de aanrijding, kunt u zich vrijwillig (en op eigen initiatief) melden bij de politie. U moet aldaar opgave doen van uw naam en de gegevens van uw voertuig doorgeven. Op grond van artikel 184 WVW kunt u dan NIET vervolgd worden. De vervolgingsuitsluitingsgrond geldt echter niet voor die gevallen waarbij het slachtoffer na het ongeluk in hulpeloze toestand wordt achtergelaten (artikel 7, eerste lid, onder b WVW 1994).
Fase 2: Uitnodiging voor verhoor
Indien u een uitnodiging voor een verhoor bij de politie hebt gekregen, is het belangrijk dat u direct de informatiebrochure over het doorrijden na een aanrijding bestelt via de website. Voorts adviseren wij u contact met ons op te nemen zodat wij u kunnen voorbereiden op het verhoor en u dan ook kunnen bijstaan zodat we kunnen voorkomen dat u zich mogelijk belast.
Mogelijke verweren bij doorrijden na aanrijding
Indien u verdacht wordt van het doorrijden na een aanrijding, zijn er verschillende verweren mogelijk;
- U was de bestuurder niet (bij enkel het zien van het kenteken)
- U hebt de aanrijding niet gemerkt
- U bent gestopt, maar ander wilde geen gegevens uitwisselen
Belangrijk is dat uw advocaat eerst alle verklaringen uit het strafdossier voor u opvraagt, alvorens u een verklaring gaat afleggen op het politiebureau. Alleen als u beschikt over alle verklaringen, bent u in staat om de beste verdedigingsstrategie te bepalen.
Fase 3: dagvaarding of strafbeschikking
Wanneer u na het verhoor een dagvaarding of een strafbeschikking ontvangt, betekent dit dat u door de officier van justitie wordt vervolgd. Voor het doorrijden na een aanrijding kunnen hoge straffen worden opgelegd. Bij een strafbeschikking moet u binnen 14 dagen in verzet gaan als u het hier niet mee eens bent. Bij een dagvaarding moet u bij de politierechter verschijnen.
Ook hiervoor is het vaak verstandig om een advocaat te raadplegen. De advocaat vraagt voor u het volledige strafdossier op en adviseert u over de mogelijkheden. Uiteraard kan de advocaat u ook bijstaan tijdens de zitting.