CVOM | Kennisgeving inhouding rijbewijs
Een kennisgeving inhouding rijbewijs is een brief die u ontvangt van het CVOM waarin wordt gemeld dat u het door de politie ingevorderde rijbewijs voorlopig niet terug gaat krijgen.
Inhouding rijbewijs
Wanneer uw rijbewijs door de politie is ingevorderd wordt dit in de meeste gevallen direct op grond van artikel 164 WVW naar het CVOM in Utrecht toegestuurd. De officier van justitie bij het CVOM beoordeelt dan binnen 10 dagen wat er met uw ingevorderde rijbewijs moet gebeuren. Het rijbewijs kan voor langere tijd worden ingehouden. Als de officier daartoe besluit, ontvangt u hierover een kennisgeving inhouding rijbewijs.
Beoordelingskader inhouding rijbewijs
Het beoordelingskader voor de beslissing tot inhouding van het rijbewijs is beperkt en daardoor vrij simpel. De officier kijkt alvast naar hun eigen richtlijnen voor de duur van de ontzegging van de rijbevoegdheid bij rijden onder invloed van alcohol en bij te hard rijden. Indien de richtlijn aangeeft dat een ontzegging van de rijbevoegdheid mogelijk is, zal de officier bij het CVOM ook altijd besluiten tot inhouding van het rijbewijs voor die duur.
U kunt van te voren dus al vaak inschatten wat de duur van de inhouding van het rijbewijs gaat worden.
Klaagschrift bij inhouding rijbewijs
Wat veel mensen niet weten, is dat u u tegen de beslissing inhouding rijbewijs direct een klaagschrift kunt indienen bij de rechtbank. Met een klaagschrift wordt aan de rechtbank gevraagd om het rijbewijs tussentijds terug te geven. Er kunnen hiervoor meerdere redenen zijn;
- Procedurefouten tijdens het alcoholonderzoek of de snelheidsmeting
- Termijn van 10 dagen verstreken
- De straffen volgens de LOVS Oriëntatiepunten geven geen onvoorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid aan
- U hebt uw rijbewijs dringend nodig voor uw werk of andere belangrijke sociale verplichtingen
Dit overzicht van argumenten voor de teruggave van het rijbewijs is niet volledig. Laat altijd vooraf een advocaat naar uw zaak kijken en stel samen met de advocaat het klaagschrift op. Zo weet u zeker dat u niets bent vergeten of over het hoofd hebt gezien.